Износители на цветя от цял свят

Цветарската индустрия работи като проста верига за създаване на стойност: производителите отглеждат цветя, доставчиците ги получават, след което цветята се продават на търговци на дребно или на едро, преди потребителите да ги купят на китки или букети. Звучи наистина просто, но участващите хора идват от цял свят. По-голямата част от продукцията в цветарската индустрия се отглежда в Европа, Южна Америка, Африка и Азия, като Холандия е най-големият търговски център и Германия като основен пазар за внос.

Изнесените рязани цветя от Холандия за Германия са основният компонент на международната индустрия за цветя, както и значителна част от европейската търговия, която сама по себе си представлява голяма част от световната търговия. На американските континенти Колумбия е основният доставчик на Съединените щати. Япония получава доставката на рязани цветя от по-разнообразна база, като Нова Зеландия, Европа, Филипините и Тайван са най-важните.

Холандия е център на международната търговия с цветя от 50-те години на миналия век. Тайната на тяхната важна позиция в индустрията е ефективна търговска система, която улеснява доставката на цветя по целия свят. цветарски консумативи от производители в Южна Америка, Австралия, Африка и Азия и събрани в аукциона за цветя Aalsmeer, най-големият пазар за покупка и продажба на цветарска продукция. Това позволява на цветарската индустрия да преодолее проблема с невъзможността на търговците на едро да внасят директно от страни, отглеждащи цветя.

От страна на доставчиците цветарската индустрия е доминирана от няколко големи играчи, които също са група от взаимосвързани компании със собствена специализация и експортни пазари. Dutch Flower Group е най-големият доставчик на цветя в света с компании, разположени в Западна Европа и Африка. Другият голям доставчик на европейския пазар е Zurel Group с оборот от над 150 милиона долара. Както Dutch Flower Group, така и Zurel Group имат три отдела, които се занимават с търговия на едро, внос и дребно.

Предимствата на тези основни групи са доста ясни, тъй като техните подкомпании извършват процеса на производство и дистрибуция през цялата година. Те също така дават отстъпки за покупки на цветя чрез маркетингови стратегии като оферти за цветя, купони за цветя и други ориентирани към клиента оферти, които спестяват пари на клиента и му позволяват да купува по-големи количества цветя.

Освен цветя, компаниите за цветя изнасят и аксесоари като зеленина (пълнители за букет), цветна пяна, консумативи за корсажи, изкуствена зеленина, вази и панделки. Други основни аксесоари, които се закупуват, са опаковъчно оборудване за пренасяне на свежи, нетрайни цветя. Те включват постелки за цветя, фолио за цветя и опаковки за лед. Един от най-големите доставчици на аксесоари за цветя в Европа е член на холандската Flower Group, наречена Cold and Fresh International.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *